Prevenciou postihnutia sú vitamíny, nie potrat!

transparentpixel

Venujte CBR 2% Vašich daní

transparentpixel

Za slobodu voľby v očkovaní

transparentpixel

Čakáš nečakane dieťa?

 

transparentpixel

Tutková pre HN: Je to len iná forma genocídy

O umelom oplodnení a jeho oveľa efektívnejšej alternatíve | 29.10.2010

Aký je váš názor na umelé oplodnenie?
Je to nepotrebná a neetická procedúra, ktorá vôbec neodstraňuje príčiny neplodnosti. V procese sa vyrábajú embryá, z ktorých sa vyselektujú iba „vhodné“ a tie nevhodné sú vyhodené a „vhodné“ nadbytočné zas zmrazené. Podľa Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu pri umelom oplodnení zomrie až 92,5 % vyrobených embryí, súrodencov dieťaťa zo skúmavky. To znamená, že kým vo svete sa narodilo 4 milióny detí zo skúmavky, 53 miliónov ich súrodencov prišlo o život.

Lekári sa tak snažia geneticky vyšetriť embryá, aby sa matke nenarodilo choré dieťa.
Pri umelom oplodnení sa embryám určuje pohlavie či predispozícia na genetické choroby. Je jasné, že ide o nového človeka, hoci je to len malý, no veľmi sofistikovaný „zhluk buniek“, ktorý samovoľne rastie na väčší „zhluk buniek“. Ak niekto tvrdí, že nevieme, kedy začína byť človek človekom, umelé oplodnenie poskytuje odpoveď. No pri tejto procedúre sa napriek týmto faktom zachádza s ľudským embryami ako so surovinami.

Je na tom niečo zlé, ak chcú lekári, aby sa matke narodil zdravý potomok?
V tomto štádiu sa začína diskriminácia, ktorej sa hovorí zdravotná eugenika – iba zdravší majú právo narodiť sa. Nepotrebujeme Hitlera ani legalizovať eutanáziu pre postihnuté deti do 12 rokov, ako je to v Holandsku. Táto metóda umožňuje spoločnosti dosiahnuť tie isté ciele sofistikovanejšie a s menším odporom verejnosti. Poznatky z genetiky sa dnes využívajú takmer výhradne na to, aby sme sa zbavovali geneticky „nevhodných, či nechcených“. Toto je len iná forma genocídy, ktorou obeťami nie je skupina „podľudí“ Židov, Indiánov či černochov, ale „podľudia“ embryá, tentoraz pre svoj nechcený genetický mejkap, a dokonca už i pre pohlavie. Na Západe sa argumentuje pseudoprávom na bilancovanie rodiny – napr. po štyroch synoch má vraj rodina mať „právo na dcéru“, a teda chlapčenské embryá sa zlikvidujú.

Tento spôsob pomáha miliónom párov mať dieťa.
Je to nedôstojné počatie dieťaťa, pri ktorom muž masturbuje, bežne s nejakým pornografickým „plátkom“, a žena podstupuje hormonálnu hyperstimuláciu vaječníkov, čo je riskantná procedúra pre zdravie i život ženy. Tak vlastne zo ženy dostanú naraz 10 –15 vajíčok oproti jednému za mesiac. V zahraničí boli medializované prípady žien z Írska či Británie, ktoré v dôsledku hyperstimulácie zomreli. Britskí špecialisti priznávajú, že to dlhodobo vedie k rakovine prsníka a krátkodobo k najrôznejším komplikáciám.

Asi to však rodičom, ktorí nemôže mať deti, stojí aj za všetky tieto riziká.
Výsledok – dieťa, však nie je nijako garantovaný. Úspešnosť je iba okolo 15 percent.

V niektorých krajinách sa dajú vajíčka darovať, existujú náhradné matky. Váš názor?
Pri rizikách, ktoré existujú pre ženy darkyne, podstupujúce hormonálnu hyperstimuláciu vaječníkov, je darovanie vajíčok neetickým činom. Často je finančne motivovaný, podobne ako darovanie spermií, hlavne v chudobnejších krajinách ako Rumunsko či Ukrajina. Britské, americké či izraelské kliniky tu zriaďujú svoje pobočky a za smiešne peniaze, ktoré platia darkyniam, predávajú ich vajíčka solventným klientom na Západe. Donedávna boli napríklad terčom pre rakúske neplodné páry práve darkyne zo Slovenska, pretože Rakúsko malo darovanie vajíčok zakázané. Rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu z apríla tohto roku však nariadil Rakúsku túto neetickú možnosť legalizovať. V USA je obchodovanie s ľudskými gamétami neregulované a napríklad inzeráty na Harvardovej univerzite na vajíčka od modrookých blondín za obrovské sumy sú úplne štandardné. V Británii bola snaha vlády podnietiť ženy, aby darovali vajíčka dokonca na klonovanie, na ktoré vláda udeľuje licencie. Keďže darkýň bol nedostatok, odobrali žene aj 40 vajíčok naraz.

Druhá strana hovorí, že náhradné matky pomáhajú tým, ktoré nemôžu mať deti.
Využívať náhradnú matku je nepochopením materstva. Dieťa má právo na biologických rodičov. Keď pre zlé okolnosti, ktoré sa vyskytnú tragicky alebo z ľudskej slabosti, nemôže byť dieťa vychovávané vlastnými rodičmi, snažíme sa to korigovať adopciou. Legálnosťou takéhoto spôsobu však tieto zlé podmienky vytvárame zámerne.

Centrá reprodukcie argumentujú právom ženy na dieťa. Pomáhajú tak vlastne tam, kde príroda zlyhala.
Medzi základné ľudské práva nepatrí nejaké pofiderné právo ženy na dieťa. Všeobecná deklarácia ľudských práv definuje právo muža a ženy na manželstvo a sformovanie rodiny. Ide o jedno právo, ktoré definuje, že základom rodiny je manželstvo. Manželským aktom majú muž a žena právo rozširovať, teda formovať svoju rodinu práve skrz deti. Počatie iným spôsobom, ako manželským aktom, je nedôstojné a nedobré pre dieťa: znásilnenie, incest, ale aj sex mimo manželstva, umelé oplodnenie či klonovanie. Nie za každú cenu a akýmkoľvek spôsobom človek môže prísť k dieťaťu. Ale pretože rodina je najlepším miestom na prijatie dieťaťa, má dieťa právo počať sa manželským aktom.

Pre niektoré páry je však umelé oplodnenie jediná šanca na dieťa, nemyslíte?
Dieťa sa pri umelom oplodnení degraduje na produkt, ktorý má uspokojiť želania rodičov. Už nie je darom, ktorý prijímame bezpodmienečne. Ľudia si dnes chcú za peniaze kúpiť všetko. Aj dieťa podľa svojich predstáv. Pritom 40 detí denne zabíjame potratom, ktoré by mohli byť právne voľné na adopciu, ako riešenie pre neplodné páry. Málo sa vie, že na Slovensku je nedostatok novorodencov na adopciu, na ktorú sa čaká celé roky. Ak by sme tieto deti nepotratili, neskončili by v detských domovoch, ale v rodinách, ktoré ich chcú s láskou prijať a majú pre ne všetko zabezpečené.

Čo by ste však odporučili ženám, ktoré nemôžu mať deti prirodzenou cestou a nechcú voliť ani adopciu?
Vieme o alternatíve, ktorá je rozšírená v západných krajinách a v našom regióne už aj v Poľsku. Je úspešná až na 80 percent, je woman- a embryo-friendly a oveľa lacnejšia ako umelé oplodnenie. Volá sa Naprotechnology a skutočne odhaľuje príčiny neplodnosti, ktoré aj lieči. Dnes máme už aj na Slovensku prvých gynekológov, ktorí sú v tejto metóde vyškolení v USA. Väčšina neplodných párov trpí len zníženou plodnosťou. Treba hľadať príčiny a ak sa nedajú odstrániť, treba sa prijať, ako človek musí prijať fakt, že je napríklad žena, a nie muž, alebo že žije v tomto storočí, a nie v inom. Naplnenie sa dá nájsť aj v pomoci chorým, chudobným či nenarodeným????? deťom, mnohodetným rodinám a pod. Žena má svoju dôstojnosť, či je matkou alebo nie. Podobne, manželstvo môže byť šťastné tak s deťmi, ako aj bez nich.

http://dennik.hnonline.sk/servisne-prilohy/313620-tutkova-pre-hn-je-to-len-ina-forma-genocidy


Kategória: Neplodnosť